Każdy z nas ma swoje smaki z dzieciństwa. Niektóre z nich warto podać w nowej wersji, zwłaszcza że mogą smakować wyborniej, a nie wymagają ani wyszukanych składników, ani tym bardziej dużych zdolności kulinarnych. Z ryżu, mleka, jabłek i cynamonu możemy wyczarować przepis na domowy obiad, który te proste składniki wyniesie do królewskiej rangi. Proponuję wam obiad na słodko. Sielski ryż z jabłkami w mistrzowskiej odsłonie przemieni to proste danie w wykwintną ucztę dla wszystkich zmysłów.

Potrzebujemy :

250 g ryżu, kleistego
2 szklanki mleka ( szklanka 250 ml)
pół łyżeczki soli
5 dużych i soczystych jabłek
Duża łyżka masła
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
opcjonalnie : laska cynamonu

 

Sos:

mały kubeczek kwaśnej śmietany 12% lub 18 %
cukier wanilinowy lub pół laski wanilii
100 g cukru pudru
cynamon

 

Wykonanie:

Mleko zagotowujemy z solą i laską cynamonu. Do gotującego się mleka wsypujemy uprzednio wypłukany ryż i gotujemy 20 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Po tym czasie ryż powinien się rozkleić. Garnek zestawiamy z ognia,przykrywamy go i odstawiamy na około 25 minut.

W tym czasie zajmujemy się jabłkami. Obrane ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka, cukier i sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy przez kwadrans.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nakładamy połowę ryżu. Na niego kładziemy wszystkie uprażone jabłka i przykrywamy resztą ryżu. Odstawiamy i w tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni, i przygotowujemy sos. Śmietanę łączymy rózgą z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Jeśli używamy laski wanilii, tę przekrawamy wzdłuż,ostrym nożykiem zbieramy jej wewnętrzny miąższ i dodajemy do śmietany. Kiedy nasz sos będzie gładki, pozbawiony grudek, aksamitny i delikatny polewamy nim ryż. Całość posypujemy obficie cynamonem ( tę czynność można także wykonać po wyciągnięciu zapiekanki z pieca). Zapiekamy w piekarniku przez pół godziny. Idealne danie będzie dawało się niemalże kroić i formować na talerzu apetyczne kwadraty. Dla prawdziwych łasuchów można pokusić się także o bitą śmietanę dodawaną obok dania.